Reklama
 
Blog | Filip Koubek

Lopraisovi ocas nestál, a už vůbec ne třikrát. Zajímá to vůbec někoho?

Českými médii prošla diskuse o sexizmu a rasizmu, který se údajně stal v kabině závodního náklaďáku na pouštní rallye. Jana Ustohalová na A2larm.cz píše:

› To video z kabiny týmu Aleše Lopraise minulý týden obletělo svět. Původně mělo fanouškům jen přiblížit atmosféru nejslavnějšího závodu Paříž–Dakar před startem další etapy: „Mně už potřetí stojí ocas… Hele, černoška z Roudnice jde vpravo,“ říká Loprais za volantem. Na to reaguje mechanik Petr Pokora: „No jedna je docela plochá a sjízdná, ta druhá ne.“

 

Muži se bavili o šestnáctiletých dvojčatech Yasmeen a Aliyyah Kolocových. Ty jsou také závodnicemi a jejich otcem je další slavný sportovec, Martin Koloc, s jehož týmem Buggyra Racing na Dakaru obě dívky pobývaly. ‹

Poprvé se (chybná) citace tří vět objevila buď od Tomáše Macáka na CNN Prima anebo od Karena Mchitarjana na Expres.cz. Citaci dál přebírala další média. Dál se věty daly dohromady, poprvé zřejmě na bulvárním serveru Extra.cz. Citaci danou dohromady pak dál přebírala další a další média.

Zdá se, že Loprais adresuje větu o ocasu přímo šestnáctiletým dívkám v roli novinářek Buggyry. V následné diskusi v médiích to tak vypadá.

Jenže, jak píše Bohumil Vaněk, ve skutečnosti v hovoru o závodnické výbavě Loprais s mechanikem Pokorou říkají: P: „Ty kalhoty zase stojí za prd, mě to padá.“ L:“Protože ti stojí ocas.“

Teprve po delší době vyřknou již správně citované věty o černošce z Roudnice.

Nerozebírám tu ani v nejmenším to, co řekli dále, jen poukazuji na to, že pokud se chce diskuse vést o rovnoprávnosti, je třeba také vycházet z pravdivých skutečností. To se ale neděje. Ve skutečnosti se často stává, že zastánci různých názorových proudů argumentují něčím, co není pravda a pokládají to za přijatelné, pokud jde o argumentaci v rámci dobré věci.

Jenže to nejde. Ukázal to třeba T. G. Masaryk v boji o pravost Rukopisů.

Nelze argumentovat něčím, co není pravda, i když jde argumentaci v boji pro dobrou věc.

A mimochodem, závody spalovacích motorů v různých diskutabilních kulturně-politických částech světa jsou už samy o sobě příspěvkem do diskuse.

Reklama